Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

papryka czerwona 3 sztuki
ryż basmati 10 dag
cebula 1 mała sztuka
kukurydza w puszce pół puszki
Koperek suszony Prymat pół łyżeczki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cząber według uznania
Papryka ostra mielona Prymat według uznania

Dodatkowo

olej 2 łyżki
mozzarella w kulce 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.

3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.

6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.

8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.05.2016 07:39
Dziękuję:)
krokus 13.05.2016 22:00
super jedzonko
gusia1000 13.05.2016 21:55
Dobre jedzenie.
Janina 13.05.2016 21:18
Ciekawe smaki;))
pestka 13.05.2016 19:17
bardzo smaczny obiad
Urszula Świeca 13.05.2016 18:58
Świetne danie.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak