Papryka nadziewana mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • mięso mielone

    1 kg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ser żółty

    25 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Odcinamy górną część papryki, a wnętrze wydrążamy oczyszczając z nasion i myjemy.Odcięte części papryki kroimy w drobną kosteczkę.Kroimy w kosteczkę również 1 dużą cebulę.
2.Kilogram mięsa mielonego wkładamy do głębokiej miseczki.dodajemy 2 jajka, poszatkowaną cebulę i paprykę, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 kopiaste łyżki żółtego sera.całość przyprawiamy solą do smaku i dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego prymat oraz 2 łyżeczki pieprzu ziołowego i pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy. Jeśli mięso będzie niezbyt wilgotne można dodać jeszcze jedno jajko.
3. Wcześniej przygotowane wydrążone papryki posypujemy w środku papryką słodką i nadziewamy przygotowanym mięsem, tak aby powstała delikatna górka.
4.Wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym dodając na spód trochę oleju i 1 cm wody. pieczemy w 200*C (180 termoo.) ok. 40 min.-1 godz(w zal. od wielkości papryki), wyjmujemy posypujemy serem i wkładamy bez przykrycia, ąż ser się roztopi i spiecze

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat