Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka marynowana z miodem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZALEWA

woda 4 szkl
ocet 10 % 1 szkl
sól 1 łyżka
miód prawdziwy 1 szkl

Lista składników

papryka czerwona 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
Ziele angielskie całe Prymat 16 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
olej rzepakowy 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka marynowana z miodem

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć i pokroić na paski o średnicy ok 4 cm. Należy pozbyć się wszystkich nasionek. Włożyć do słoików, układając paski w pionie. Wyszło mi 8 słoiczków pół litrowych.
Krok 1 - Papryka marynowana z miodem foto
2
Do każdego słoika włożyć po jednym liściu laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po parę ziaren pieprzu czarnego.
Krok 2 - Papryka marynowana z miodem foto
3
Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju.
Krok 3 - Papryka marynowana z miodem foto
4
Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :)
Krok 4 - Papryka marynowana z miodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 24.08.2015 21:23
Jest pyszna ,robię podobną:)
iziona 24.08.2015 17:16
Dla mnie z miodem to najlepsza papryka
gosia56 24.08.2015 16:00
super też robię z miodem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak