Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papryka marynowana z marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka marynowana

papryka żółta 0,5 kg
papryka czerwona 0,5 kg
papryka zielona 0,5 kg
marchew 2 szt
czosnek 0,5 główki
olej rzepakowy 5 łyżek
liście selera 4 szt

zalewa

woda 1 l
cukier 1 szkl
sól 1 łyżka
ocet 0,75 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: papryka marynowana z marchewką

Przygotowujemy zalewę z podanych składników bez octu. Gotujemy wszystko, zestawiamy z palnika i dodajemy ocet. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Liście selera kroimy drobno. Czosnek obieramy. Dajemy po jednym ząbku do każdego słoika. Wypełniamy słoiki papryką oraz kilkoma plasterkami marchewki, a także odrobiną liści selera. Zalewamy przestudzoną zalewą i dodajemy po łyżce oleju do każdego słoika. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 15.09.2016 06:10
Smaczna zaprawa na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak