Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
12 ząbków -
olej
1,5 szkl. -
ocet 10 %
2 szkl. -
cukier kryształ
2 szkl. -
sól
9 łyżek -
papryka zielona
8 kg -
papryka żółta
8 kg -
papryka czerwona
8 kg
Przepis i sposób przygotowania Papryka konserwowa w occie i oleju
Dostałam go od mamy. Taką papryką zajadamy się od lat, jest przepyszna.
Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości (ja miałam dwa worki po 5 kg, ale trochę odeszło, na oko wyszło 8 kg).
Umieścić ją w jakimś pojemniku i zasypać solą.
Czosnek również pokroić w paski i dodać do papryki.
Dobrze wymieszać.
Całość odstawić na noc. Papryka puści wtedy sok.
Następnego dnia dodać ocet i cukier, wymieszać i znowu odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie dodać olej, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
Zalać powstałą zalewą. Jeśli będzie jej brakowało dorobić (wymieszać trochę octu, oleju i cukru).
Pasteryzować około 15-20 minut.
Komentarze (7)