Papryka konserwowa w occie i oleju

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    12 ząbków
  • olej

    1,5 szkl.
  • ocet 10 %

    2 szkl.
  • cukier kryształ

    2 szkl.
  • sól

    9 łyżek
  • papryka zielona

    8 kg
  • papryka żółta

    8 kg
  • papryka czerwona

    8 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis jest dość czasochłonny, ale warto.
Dostałam go od mamy. Taką papryką zajadamy się od lat, jest przepyszna.
Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości (ja miałam dwa worki po 5 kg, ale trochę odeszło, na oko wyszło 8 kg).
Umieścić ją w jakimś pojemniku i zasypać solą.
Czosnek również pokroić w paski i dodać do papryki.
Dobrze wymieszać.
Całość odstawić na noc. Papryka puści wtedy sok.
Następnego dnia dodać ocet i cukier, wymieszać i znowu odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie dodać olej, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
Zalać powstałą zalewą. Jeśli będzie jej brakowało dorobić (wymieszać trochę octu, oleju i cukru).

Pasteryzować około 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 17.04.2014 14:56
robie podobnie, witaminka C na zime!
kuklik 04.02.2014 20:43
i zimą jak znalazł
IZABELA29 19.12.2013 08:18
ja wciąż kupuję
ben-ka 08.12.2013 14:02
Lubię mieć takie zapasy na zimę.
Dorian 16.11.2013 20:12
super smaczna papryka
Ada-Gaba 06.10.2013 12:34
przydatny przepis
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:55
Pyszna papryka!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat