Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa w occie i oleju

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 12 ząbków
olej 1,5 szkl.
ocet 10 % 2 szkl.
cukier kryształ 2 szkl.
sól 9 łyżek
papryka zielona 8 kg
papryka żółta 8 kg
papryka czerwona 8 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa w occie i oleju

Przepis jest dość czasochłonny, ale warto.
Dostałam go od mamy. Taką papryką zajadamy się od lat, jest przepyszna.
Paprykę kroimy w paski ok. 1 cm szerokości (ja miałam dwa worki po 5 kg, ale trochę odeszło, na oko wyszło 8 kg).
Umieścić ją w jakimś pojemniku i zasypać solą.
Czosnek również pokroić w paski i dodać do papryki.
Dobrze wymieszać.
Całość odstawić na noc. Papryka puści wtedy sok.
Następnego dnia dodać ocet i cukier, wymieszać i znowu odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie dodać olej, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
Zalać powstałą zalewą. Jeśli będzie jej brakowało dorobić (wymieszać trochę octu, oleju i cukru).

Pasteryzować około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 17.04.2014 14:56
robie podobnie, witaminka C na zime!
kuklik 04.02.2014 20:43
i zimą jak znalazł
IZABELA29 19.12.2013 08:18
ja wciąż kupuję
ben-ka 08.12.2013 14:02
Lubię mieć takie zapasy na zimę.
Dorian 16.11.2013 20:12
super smaczna papryka
Ada-Gaba 06.10.2013 12:34
przydatny przepis
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:55
Pyszna papryka!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak