Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt,
mięso mielone ok.400 g,
cebula 1 szt,
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat granulowany,
Natka pietruszki suszona Prymat
jajko 1
ryż ugotowany 100 g,
ser żółty 100 - 150 g,
olej do wysmarowania 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Ryż ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia obraną,pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
Mięso doprawić solą , pieprzem, dodać zioła prowansalskie,czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3 -5 minut.
Zdjąć z ognia przestudzić lekko , dodać jajko , ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem czyli kapelusz.
Oczyścić z gniazd nasiennych.
Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem, oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
Papryki napełnić przygotowaną masą , dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.
Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Przykryć odkrojonymi częściami czyli kapeluszami.
Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody.
Piec w 160 stopniach przez około 50 -60 minut pod przykryciem
Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.

Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:40
lubie to i robie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak