Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 szt,
  • mięso mielone

    ok.400 g,
  • cebula

    1 szt,
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

    granulowany,
  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • jajko

    1
  • ryż ugotowany

    100 g,
  • ser żółty

    100 - 150 g,
  • olej do wysmarowania

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia obraną,pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
Mięso doprawić solą , pieprzem, dodać zioła prowansalskie,czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3 -5 minut.
Zdjąć z ognia przestudzić lekko , dodać jajko , ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem czyli kapelusz.
Oczyścić z gniazd nasiennych.
Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem, oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
Papryki napełnić przygotowaną masą , dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.
Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Przykryć odkrojonymi częściami czyli kapeluszami.
Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody.
Piec w 160 stopniach przez około 50 -60 minut pod przykryciem
Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.

Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:40
lubie to i robie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat