Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 60 dkg
papryka czerwona 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa
jajko 1 sztuka
ser żółty 15 dkg
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Cebulkę i czosnek obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na nim cebulkę z czosnkiem. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Krok 1 - Papryka faszerowana mięsem mielonym foto
2
Mięso dokładnie umyć, zmielić w maszynce. Dodać cebulkę z czosnkiem , surowe jajko, oraz bułkę tartą. Z sera odciąć 3 plastry, resztę pokroić w kostkę. Pokrojony ser dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią.
Krok 2 - Papryka faszerowana mięsem mielonym foto
3
Wyrobić jednolitą masę.
Krok 3 - Papryka faszerowana mięsem mielonym foto
4
Paprykę dokładnie umyć, odciąć tzw. "kapelusze". Wydrążyć gniazda nasienne. Paprykę nafaszerować mięsem mielonym. Włożyć do piekarniku nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut.
Krok 4 - Papryka faszerowana mięsem mielonym foto
5
Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera, przykryć "kapeluszem". Piec kolejne 15 minut. Podawać gorące.
Krok 5 - Papryka faszerowana mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 27.04.2013 08:15
bardzo lubię taką paprykę:)
mirosława4 21.04.2013 22:42
zapowiada się smacznie
IlonaAlbertos 03.02.2013 22:07
Bardzo lubię faszerowaną paprykę.
Iwusia 06.12.2012 23:14
ale apetyczne
Krystyna32 06.12.2012 08:44
extra
smakoszek 27.09.2012 22:33
pyszna-bardzo lubię
Misiabe 27.09.2012 22:23
uwielbiam taka paprykę!!
pycia9 25.09.2012 18:53
smaczne to
Motorek 25.09.2012 09:32
pycha
mela25 24.09.2012 20:00
pysznosci
biatriss 24.09.2012 14:49
super, klikam smaczne!;)
IZABELA29 24.09.2012 10:08
z chęciom bym taka robiła tylko u mnie niechcą takiej papryki jeść .
Rafał10 24.09.2012 08:52
lubię takie smaki
ilka_86 23.09.2012 22:23
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak