Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 3 sztuki
mięso mielone wołowo-wieprzowe 40 dekagram
sos pomidorowy 1 karton
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
oregano
mozarella 20 dekagram

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy połowę sosu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - Papryka faszerowana mięsem foto
2
Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem mięsnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu ( drugiej części) sól, pieprz, oregano - całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
Krok 2 - Papryka faszerowana mięsem foto
3
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ½ godz. - po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Krok 3 - Papryka faszerowana mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 13.09.2012 16:57
kuszące zdjęcie
halina17 12.09.2012 20:17
Smaczna papryka , robię często faszerowaną paprykę.
Aleksandraa 12.09.2012 19:36
apetyczna papryczka
Dorota_31_ 12.09.2012 19:21
coś dla mnie, pycha
anja3107 12.09.2012 18:26
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak