Papryka faszerowana kuskusem i ciecierzycą podana z sosem bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka drobiowa

    1 szt
  • ciecierzyca

    1 puszka
  • szpinak świeży

    1 szklanka
  • ser feta

    125 g
  • oliwa

    1/4 szklanki
  • sól, pieprz

    1 do smaku
  • sos

    - -
  • bazylia świeża

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz

    1/4 łyżeczki
  • woda

    1/2 (gorąca)
  • papryka czerwona

    3 szt
  • kasza

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 22.12.2015 21:12
fajne danie
ben-ka 25.11.2015 09:39
Chętnie bym spróbowała.
ilovebake 17.10.2012 17:44
super połączenia
Mati3 17.10.2012 16:48
super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat