Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kiełkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone papryki 4
kiełków na patelnię 1 opakowanie
woreczek kaszy gryczanej ok.100 g
małej cukini 1/2
kurukydzy konserwowej 1/2 małej puszki
przyprawy
imbir
pieprz
chili Prymat
sól do smaku
oliwy z oliwek do smażenia 2 łyżki
pęczek szczypiorku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kiełkami

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych (nie przecinając jej na pół) a następnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.

Różyczki brokuła i kalafiora delikatnie podgotowywujemy w osolonej wodzie (tak żeby nie były zupełnie miękkie).

Kaszę również gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy kiełki i smażymy ok.3-5 minut.Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię (oczyszczoną z gniazd nasiennych ale w łupince), smażymy razem 10 minut na małym gazie. Następnie dodajemy kukurydzę, kalafiora i brokuła oraz ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy wszystkimi przyprawami oraz dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 4 minut.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.04.2014 11:13
fajny pomysł z kiełkami jeszcze nie faszerowałem papryk
tatiana2 03.10.2013 16:51
lubię faszerowaną parykę, Twoja wersja jest fajna :)
SmacznaPyza 09.09.2013 18:30
chyba się trochę przypaliło
Pomocnik 09.09.2013 12:09
Uwielbiam faszerowaną paprykę, Twój przepis jest bardzo ciekawy :)
bogusia19 09.09.2013 10:55
pyszna papryczka
dodi 09.09.2013 10:09
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak