Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką
Kroki postępowania
Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej.
Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.
Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut.
Życzę smacznego! :)