Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Papryki faszerowane:
-
papryki
6 sztuk -
ser feta
270 gramów -
jogurt naturalny
3 łyżki -
czubrica zielona
2 łyżki -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
200 gramów
Przepis i sposób przygotowania Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK
Z papryki wycinamy gniazda, myjemy i gotujemy do miękkości ok. 25-35 min. Studzimy i spłaszczamy (kotleciki musza być płaskie będzie nam się lepiej panierować ).
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Do miski dodajemy ser jogurt i zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Faszerujemy papryki nadzieniem serowym jednak nie za dużo.
Panierujemy w jajku i tartej bułce (najlepiej 2 razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista).
Miejsce, gdzie jest ser musi być (dobrze obłożone panierką, inaczej nadzienie wypadnie). Smażymy na złoto z obu stron.
SMACZNEGO
Do farszu powinna być przesmażona cebula. Mi ona tam nie pasuje, wiec jej nie dodaje. A zamiast jogurtu można dodać jajko. To podstawowa wersja na te pyszne papryczki. Ser feta może być zamieniony na bałkański.![]()
Komentarze (0)