Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK

Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Obiad przywieziony wprost z słonecznej Bułgarii. Uwielbiam ten kraj i jego kuchnię. CZUSZKA BIUREK to potrawa, która urzekła moje serce. Jest to papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bułce. Oto moja wersja :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Papryki faszerowane:

  • papryki

    6 sztuk
  • ser feta

    270 gramów
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • czubrica zielona

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    200 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK

Z papryki wycinamy gniazda, myjemy i gotujemy do miękkości ok. 25-35 min. Studzimy i spłaszczamy (kotleciki musza być płaskie będzie nam się lepiej panierować ).

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Do miski dodajemy ser jogurt i zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Faszerujemy papryki nadzieniem serowym jednak nie za dużo.

Panierujemy w jajku i tartej bułce (najlepiej 2 razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista).

Miejsce, gdzie jest ser musi być (dobrze obłożone panierką, inaczej nadzienie wypadnie). Smażymy na złoto z obu stron.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Do farszu powinna być przesmażona cebula. Mi ona tam nie pasuje, wiec jej nie dodaje. A zamiast jogurtu można dodać jajko. To podstawowa wersja na te pyszne papryczki. Ser feta może być zamieniony na bałkański.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat