Papryka czosnkowa pieczona - do słoika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    3 kg
  • czosnek

    3-4 główki
  • sok cytrynowy

    1/2 szkl.
  • ocet jabłkowy

    3-5 łyżek
  • olej

    1/2 szkl.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę umyć, osączyć, ułożyć na blasze i upiec w gorącym piekarniku.
W międzyczasie obrać czosnek i wycisnąć przez praskę.
Połączyć sok cytrynowy z olejem i miazgą czosnkową.
Posolić do smaku i mieszać do rozpuszczenia soli.

Przełożyć gorącą paprykę do worka foliowego, zawiązać i pozostawić do przestygnięcia.
Ostudzoną (jeszcze ciepłą) paprykę obrać rękami ze skórki, pestek i ogonków.
Cząstki czystej papryki włożyć do sporej miski, polać sokiem cytrynowym z czosnkiem i olejem i dokładnie wymieszać - pozostawić na pół godziny.
Jeśli jest to konieczne - dosolić paprykę, ponownie wymieszać i napełnić papryką średnie słoiki - ugniatać lekko, aby usunąć z wnętrza powietrze - oczyścić brzegi słoików i zakręcić czystymi (najlepiej wygotowanymi i gorącymi) pokrywkami.
Zapasteryzować 15 minut.

Tak przygotowana papryka jest idealnym składnikiem sałatek czy przystawek.
Nadaje się jako dodatek do past, farszu, zup czy sosów - również do risotto, makaronów czy mięs.
Jest smaczna na kanapce czy grzance bez innych dodatków :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 22.09.2012 10:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat