Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka czosnkowa pieczona - do słoika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 3 kg
czosnek 3-4 główki
sok cytrynowy 1/2 szkl.
ocet jabłkowy 3-5 łyżek
olej 1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka czosnkowa pieczona - do słoika

Paprykę umyć, osączyć, ułożyć na blasze i upiec w gorącym piekarniku.
W międzyczasie obrać czosnek i wycisnąć przez praskę.
Połączyć sok cytrynowy z olejem i miazgą czosnkową.
Posolić do smaku i mieszać do rozpuszczenia soli.

Przełożyć gorącą paprykę do worka foliowego, zawiązać i pozostawić do przestygnięcia.
Ostudzoną (jeszcze ciepłą) paprykę obrać rękami ze skórki, pestek i ogonków.
Cząstki czystej papryki włożyć do sporej miski, polać sokiem cytrynowym z czosnkiem i olejem i dokładnie wymieszać - pozostawić na pół godziny.
Jeśli jest to konieczne - dosolić paprykę, ponownie wymieszać i napełnić papryką średnie słoiki - ugniatać lekko, aby usunąć z wnętrza powietrze - oczyścić brzegi słoików i zakręcić czystymi (najlepiej wygotowanymi i gorącymi) pokrywkami.
Zapasteryzować 15 minut.

Tak przygotowana papryka jest idealnym składnikiem sałatek czy przystawek.
Nadaje się jako dodatek do past, farszu, zup czy sosów - również do risotto, makaronów czy mięs.
Jest smaczna na kanapce czy grzance bez innych dodatków :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 22.09.2012 10:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak