Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem
Kroki postępowania
Z podanej ilości składników wyszły 2 słoiczki papryczek (jeden 400 ml, drugi 200 ml). Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody.
Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy. W trakcie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy.
Następnie wlewam ocet. Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty. Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku, wsypuję szczyptę gorczycy oraz wlewam łyżkę oliwę.
Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem. Papryczka jest gotowa do spożycia po 4-5 tygodniach, jednak najlepiej poczekać co najmniej do zimy. Im starsza tym lepsza. Smacznego!