Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami są świetną propozycją zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i przystawka podana na przyjęciu urodzinowym. Są dość proste w przygotowaniu a ich smak zachwyci nawet największych wymyśluchów kuchennych.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami

  • papryka czerwona

    3 szt.
  • kasza pęczak

    120 g
  • cebula

    0.5 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • oliwa extra virgin

    2 duża łyż.
  • żółty ser

    100 g
  • czosnek ząbki

    1 szt.
  • zielona pietruszka

    1 garść
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przekrój papryki na dwie części. Wstaw czerwone papryki do piekarnika na 15 min.
3. Ugotuj wg przepisy na opakowaniu kaszę pęczak.
4. Przygotuj farsz: na patelnię dodaj oliwę, a następnie dodaj kolejno cebulę, zmiażdżony czosnek, cukinię, żółty ser oraz przyprawy.
5. Wyłóż z piekarnika papryki i uzupełnij ich środki farszem. Wstaw danie ponownie do piekarnika na 20 min.
6. Udekoruj danie zieloną natką pietruszki.

Zanim wyjmiesz danie z piekarnika, upewnij się, że jest w pełni upieczone. W zależności od mocy pieca może się czas przygotowania różnić o około 5-8 min. Śmiało możesz również dodać do przepisu inne sezonowe warzywa jak np. dynię czy marchewkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat