Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami są świetną propozycją zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i przystawka podana na przyjęciu urodzinowym. Są dość proste w przygotowaniu a ich smak zachwyci nawet największych wymyśluchów kuchennych.

Składniki:

Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami

papryka czerwona 3 szt.
kasza pęczak 120 g
cebula 0.5 szt.
cukinia 1 szt.
oliwa extra virgin 2 duża łyż.
żółty ser 100 g
czosnek ząbki 1 szt.
zielona pietruszka 1 garść
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zanim wyjmiesz danie z piekarnika, upewnij się, że jest w pełni upieczone. W zależności od mocy pieca może się czas przygotowania różnić o około 5-8 min. Śmiało możesz również dodać do przepisu inne sezonowe warzywa jak np. dynię czy marchewkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki faczerowane kaszą pęczak z warzywami

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przekrój papryki na dwie części. Wstaw czerwone papryki do piekarnika na 15 min.
3. Ugotuj wg przepisy na opakowaniu kaszę pęczak.
4. Przygotuj farsz: na patelnię dodaj oliwę, a następnie dodaj kolejno cebulę, zmiażdżony czosnek, cukinię, żółty ser oraz przyprawy.
5. Wyłóż z piekarnika papryki i uzupełnij ich środki farszem. Wstaw danie ponownie do piekarnika na 20 min.
6. Udekoruj danie zieloną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak