Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie makaronowe, przygotowane dla dwóch osób.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki:

  • makaron grube wstążki

    200 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    60 gramów
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    120 gramów
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    2 szczypty
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojony na kawałki ser gorgonzola, a gdy się rozpuści, wrzucić tuńczyka i jogurt naturalny. Wymieszać doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Dusić 3 minuty.
Dodać ugotowany makaron, wymieszać, potrzymać na patelni 1-2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszać. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat