Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie makaronowe, przygotowane dla dwóch osób.

Składniki:

wszystkie składniki:

makaron grube wstążki 200 gramów
oliwa 3 łyżki
cebula 1 sztuka
ser pleśniowy typu gorgonzola 60 gramów
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jogurt naturalny 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 120 gramów
szczypiorek 0.5 pęczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojony na kawałki ser gorgonzola, a gdy się rozpuści, wrzucić tuńczyka i jogurt naturalny. Wymieszać doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Dusić 3 minuty.
Dodać ugotowany makaron, wymieszać, potrzymać na patelni 1-2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszać. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak