Pappardelle w sosie śmietanowo- pomidorowym z dynią i mięsem mielonym

Pappardelle w sosie śmietanowo- pomidorowym z dynią i mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    320 g
  • śmietana słodka

    100 ml
  • pomidory w puszce

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • olej do smażenia

  • dynia

    1 szkl
  • boczek wędzony

    100 g
  • oregano

    1/2 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć na nim mięso.
Boczek pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Dodać przeciśnięty czosnek i dynię. Wszystko dusić około 10 minut.
Dodać pomidory z puszki. Kiedy rozpadną się dodać śmietankę.
Dusić na małym ogniu około 15 minut.
Na końcu doprawić do smaku.
Makaron dodać do sosu, wymieszać i chwilę gotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandra/Olcia

06.02.2015 14:43
mniam mniam

R'n'G Kitchen

06.02.2015 11:05
Obłędne danie. Pycha!

marcia7

06.02.2015 10:20
super obiad

pajbek

06.02.2015 10:05
Lubię takie jedzonko ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat