Papka dyniowo-czosnkowa do zup

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ dyni

  • czosnek

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

miąższ dyni - 700g,
czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
oliwa - 2-3 łyżki,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią. Gotującą zupę zdjąć z ognia. dodać papkę, wymieszać, przyprawić do smaku i zagotować. Czosnek traci swą ostrość podczas pieczenia, wydobywając jednocześnie niezwykły smak i aromat.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 19.12.2011 08:59
do jakiej zupki dyniowej?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat