Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PANNA-COTTA OBLANA TRUSKAWKOWYM SOSEM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,175 litra
śmietanka kremowa 0,320 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 90 gram
cukier wanilinowy 1 sztuka
truskawki 1 szklanka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: PANNA-COTTA OBLANA TRUSKAWKOWYM SOSEM

Żelatynę wsypać do szklanki, dodać do niej kilka łyżek wody, odstawić aby napęczniała.
W tym czasie podgrzać mleko, rozpuścić w nim żelatynę (nie ma się zagotować).

Śmietanę zagotować w innym garnuszku, razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Wyłączyć gaz, mleko z żelatyną przelać do śmietanki z cukrem, wymieszać aż do połączenia składników. Gorącą masę przelać do filiżanek.

Ostudzić, włożyć do lodówki, poczekać aż się zetnie (jeśli zależy nam na czasie, można na godzinę włożyć do zamrażalnika).

W czasie gdy deser jest w lodówce, można na spokojnie przygotować sos. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, miksujemy za pomocą blendera na mus(jeśli truskawki są kwaskowate można dodać łyżeczkę cukru, ale pamiętajmy, że sos powinien być kwaskowaty.
Gotowy deser podajemy na talerzykach, oblany ciepłym sosem truskawkowym.

ps. Panna Cottę dużo łatwiej wyjąć z filiżanek, jeśli wcześniej na chwilę zamoczymy dolną część filiżanki we wrzątku, górną część dobrze podważyć na około nożykiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 16.10.2012 19:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak