Przepis i sposób przygotowania na: PANNA-COTTA OBLANA TRUSKAWKOWYM SOSEM
W tym czasie podgrzać mleko, rozpuścić w nim żelatynę (nie ma się zagotować).
Śmietanę zagotować w innym garnuszku, razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Wyłączyć gaz, mleko z żelatyną przelać do śmietanki z cukrem, wymieszać aż do połączenia składników. Gorącą masę przelać do filiżanek.
Ostudzić, włożyć do lodówki, poczekać aż się zetnie (jeśli zależy nam na czasie, można na godzinę włożyć do zamrażalnika).
W czasie gdy deser jest w lodówce, można na spokojnie przygotować sos. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, miksujemy za pomocą blendera na mus(jeśli truskawki są kwaskowate można dodać łyżeczkę cukru, ale pamiętajmy, że sos powinien być kwaskowaty.
Gotowy deser podajemy na talerzykach, oblany ciepłym sosem truskawkowym.
ps. Panna Cottę dużo łatwiej wyjąć z filiżanek, jeśli wcześniej na chwilę zamoczymy dolną część filiżanki we wrzątku, górną część dobrze podważyć na około nożykiem.