Panna Cotta bananowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietanka 9%

    1/2 litra
  • budyń bananowy

    1 op.
  • cukier puder

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl.
  • banan

    2 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę wlać do garnka, dodać cukier puder do smaku i podgrzać do zawrzenia.
Połową mleka zalać żelatynę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce.
W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy.
Banany pokroić w kosteczkę lub utrzeć na największych oczkach tarki - dodać do gorącej śmietanki, a następnie wlać zawiesinę budyniową.
Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i jak najdokładniej wymieszać.
Gotową masą napełnić opłukane salaterki i pozostawić do ostygnięcia - wstawić na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
polly66 04.02.2013 22:10
takiej wersji nie próbowałam
Malinka 02.02.2013 21:39
Chętnie wypróbuję ten przepis ;D
msmors 02.02.2013 14:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat