Panna cotta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    0,5 litra
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    5 dkg
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • maliny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy nożem ziarenka. Rozciętą wanilię i ziarenka umieszczamy za śmietanką i cukrem w garnku i gotujemy.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Gdy śmietanka się zagotuje dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowaną śmietankę przelewamy do pucharków lub foremek i odstawiamy do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu się deseru dekorujemy go musem z owoców np.malin, truskawek lub świeżymi owocami.
Barbara13
Maliny można zastąpić dowolnymi owocami np.truskawkami,jagodami,mango

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 25.05.2017 18:05
Szybko i smacznie deserek gotowy :)
ania2610 20.03.2017 19:20
pycha - też uwielbiam :)
Ania321 20.03.2017 16:08
coś, co bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat