Panierowany bakłażan z mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • mozzarella

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Mozzarellę pokroić w kilkumilimetrowe plastry / u mnie 6/
Krok 2 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Bakłażan umyć, pokroić na cienklie plastry / u mnie 12 /,posolić z obu stron , przełożyć na sito i odstawić na ok. 20 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 3 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Jajko wbić do miski, rozbełtać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Na każdy plaster bakłażana nałożyć plasterek mozzarelli/ ewentualnie oprószyć solą lub ulubionymi przyprawami/.
Krok 5 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Mozzarellę przykryć plastrami bakłażana, lekko docisnąc.
Krok 6 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Panierować z obu stron. Najpierw w jajku, a póżniej w bułce tartej.
Krok 7 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 8 - Panierowany bakłażan z mozzarellą foto
Usmażone krążki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym recznikiem.
Podawać na ciepło z dodatkiem świeżej sałatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 22.10.2016 15:40
ciekawe danie
IZABELA29 22.10.2016 10:44
Fajne danie
Patrycja33 21.10.2016 22:27
musze wyprobowac:-)
Renataj 21.10.2016 19:05
Interesujący pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat