Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą

Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tym razem moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy...
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwiczki z kurczaka

    400 gramów

Marynata:

  • sos sojowy

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • masło orzechowe

    1 łyżka
  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki

Panierka:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    0.3 szklanki
  • tarta bułka

    0.5 szklanki
  • mąka orzechowa

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

    0.3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.

Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z orzeszkami ziemnymi.

Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Diana Rusiłowicz
Zamiast mąki orzechowej można użyć samodzielnie zmielonych orzeszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.12.2018 14:29
Bardzo smaczne mięsko : )

Bożena Matuszczyk

07.12.2018 09:10
Pomysłowo z dodaniem orzeszków do panierki . Polędwiczki w takiej panierce na pewno są pyszne .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat