Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 6 szt
cukier 1/2 szklanki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Beza

białko 8 szt
cukier puder 1/5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól 1 szczypta

Masa

mleko 2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
masło 25 dag

dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 słoik
płatki migdałowe 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uforfować w kształt kuli i schłodzić.
W tym czasie ugotować budyń: W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego wlać rozpusczone mleko, mieszajęć zaotować razem. Osyudzić.
Ostudzone ciasto rozwałkować na 2 jednakowe formy. Na oba ciasta rozmarować dżem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć ubitą pianę z białek. Posypać płatkami migdałowymi. Upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.
Ostudzony budyń zmiksować z masłem. Masę wyłożyć na jeden blat upieczonego i ostudzonego ciasta, przyłożyć drugim blatem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 11.02.2017 00:40
Uwielbiam.
paniusiaewa 07.02.2017 10:52
Nazwa piękna, więc i ciasto z wyższych sfer.
adelajda 29.01.2017 10:28
lubię to ciacho
matesko 17.01.2017 15:23
uwielbiam to ciasto
Marcepanowy kącik 07.01.2017 17:25
Pyszne ciasto :)
Madzai 01.01.2017 16:15
ładnie wygląda :)
dodi 01.01.2017 14:15
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak