panga zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • panga

    50 dag
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • śmietana

    ½ szklanki
  • mleko

    ½ szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • jaja ugotowane na twardo

    2
  • żółty ser

    10 dag
  • pieprz mielony

  • pieprz ziarnisty

  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Do formy:

  • tłuszcz

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w wodzie na trzy godziny i ugotować. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć w odrobinie oleju do momentu odparowania wody. Rybę włożyć do wrzątku z liściem laurowym, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i osączyć z wody. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ułożyć na dnie warstwę ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, posypać lekko solą i pieprzem, następnie posypać grzybami, rozłożyć pokrojone w plasterki jaja na twardo, posypać solą i pieprzem, ułożyć kawałki ryby, polać mlekiem wymieszanym ze śmietaną, posypać przyprawami, mąką i połową startego sera na tarce o grubych oczkach. Z wierzchu posypać resztą sera i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BozenA 24.12.2011 14:09
mmmm
BozenA 24.12.2011 14:09
mmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat