Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panga w pikantnym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z pangi 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
sok z cytryny 1 łyżka
cebula 2 szt
ząbek czosnku 2 szt
mąka 2 łyżka
wino białe wytrawne 1 szkl
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ketchup 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Panga w pikantnym sosie

Kroki postępowania

1
Filet z pangi rozmrozić, osuszyć, przekroić na 4 części, oprószyć z każdej strony świeżo zmieloną solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i skropić sokiem z cytryny, a następnie wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 1 - Panga w pikantnym sosie foto
2
Mąkę wymieszać z papryką słodką oraz ostrą i obtoczyć w niej rybę.
Krok 2 - Panga w pikantnym sosie foto
3
Obtoczone w mące z przyprawami filety smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Panga w pikantnym sosie foto
4
Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek obrać i drobno posiekać.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby zeszklić cebulę wraz z czosnkiem.
Krok 4 - Panga w pikantnym sosie foto
5
Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup oraz pozostałą mąkę z przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do sosu włożyć podsmażone filety z pangi i wszystko razem dusić jeszcze 10 min pod przykryciem.
Krok 5 - Panga w pikantnym sosie foto
6
Gotowe filety z pangi wraz z sosem wspaniale smakują z brązowym lub białym ryżem.
Smacznego!!!
Krok 6 - Panga w pikantnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.02.2014 00:44
pikantna rybka to moje smaki
gusia1000 23.12.2013 12:47
Warto tak robić.
ppaulina 17.07.2013 20:32
pychotka :)
Kulinarna Ja 28.05.2013 19:27
Super pomysł, ale pangi nie jadam, więc użyłabym dorsza :D
JOANNA16 26.05.2013 11:01
pyszna rybka))
Laila2786 25.05.2013 19:31
lubię taką rybkę na ostro
miki47 25.05.2013 18:38
znakomity przepis
Rafał3 25.05.2013 18:33
uwielbiam takie jedzonko
Boska_Agatka 25.05.2013 18:31
mniam mniam mniam co tu dużo mówić po prostu mniammmm
Cranberry 25.05.2013 18:18
wyglądają apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak