Przepis i sposób przygotowania na: Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Kroki postępowania
Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny.
Przeciąć filet wzdłuż na połówki.
Posolić i posypać pieprzem.
Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii.
Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła.
Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii.
W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku.
Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.
* Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi.
** I błagam nie dawajcie mi ,, dobrych " rad na temat tego jak to Panga jest szkodliwa i w jakich warunkach żyje - mam na ten temat swoje zdanie i nie zmienię go
Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie .