Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
sól 1 szczypta do smaku
cukier 1 szczypta do smaku
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka pełna
bulion warzywny 1/3 szklanki
śmietanka słodka 1/3 szklanki
koper usiekany 3 łyżki
lubczyk 1 gałązka
panga 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

Kroki postępowania

1
Rybę rozmrozić ( bo raczej w takiej formie się ją kupuje ). Zlać płyn. Umyć. Ułożyć w pojemniku i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Zamknąć pojemnik i odstawić na 30 minut .
Krok 1 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto
2
Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki.
Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny.
Przeciąć filet wzdłuż na połówki.
Posolić i posypać pieprzem.
Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii.
Krok 2 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto
3
Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła.
Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii.
W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku.
Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
Krok 3 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto
4
W tym czasie zrobić sos koperkowy ( roztopić masło, wsypać koperek , chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).
Krok 4 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto
5
Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki.
Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.
* Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi.
** I błagam nie dawajcie mi ,, dobrych " rad na temat tego jak to Panga jest szkodliwa i w jakich warunkach żyje - mam na ten temat swoje zdanie i nie zmienię go
Krok 5 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto
6
Muszę się przyznać do lekkich oporów w przygotowywaniu potraw na parze . To znaczy uznaję wszystkie racjonalne argumenty o zaletach takiego gotowania , ale jedzenie zrobione na parze nie smakuje mi. Wydaje mi się jałowe . No chyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak :
Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie .
Krok 6 - Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 15.11.2013 22:23
w rybnych propozycjach jesteś niezastąpiona, pycha
Rafał10 15.11.2013 20:10
uwielbiam rybki... Twoje wygląda świetnie, z chęcią bym się poczęstowała :)
Adamorek 15.11.2013 20:04
fajny pomysł na podanie
Jusiaa 15.11.2013 18:27
Pycha rybka, super obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak