Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuszki - pyszne placuszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj chciałam polecić Wam pampuszki. Są to proste, szybkie w przygotowaniu, puszyste, a za razem pyszne placuszki, które podane z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną smakują wyśmienicie.

Składniki:

Potrzebne składniki:

jajko 4 szt.
cukier 4 duże łyż.
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 4 duże łyż.
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypty

Dodatkowo:

jabłka 4 sztuki
masło 2 duże łyż.
sok z cytryny 2 duże łyż.
miód płynny 3 duże łyż.
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuszki - pyszne placuszki

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.
Masę żółtkową połączyć z masą białkową, delikatnie wymieszać do połączenia.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy, formować pampuszki - placuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i z karmelizować.

Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.

Karmelizowane jabłka:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki lub talarki.
Masło rozgrzać na patelni dodać przygotowane jabłka, miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

Karmelizować, mieszając od czasu do czasu około 10 - 15 minut (w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka odstawić, nie powinny być rozgotowane ani też surowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:26
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:13
A ja chętnie zapraszam.;)
Babeczka35 08.01.2019 08:57
Bożenko wpraszam się do Ciebie na taki deser. Wszystko moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak