Przepis i sposób przygotowania na: Pampuszki - pyszne placuszki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.
Masę żółtkową połączyć z masą białkową, delikatnie wymieszać do połączenia.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy, formować pampuszki - placuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i z karmelizować.
Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.
Karmelizowane jabłka:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki lub talarki.
Masło rozgrzać na patelni dodać przygotowane jabłka, miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Karmelizować, mieszając od czasu do czasu około 10 - 15 minut (w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka odstawić, nie powinny być rozgotowane ani też surowe.