Pampuszki - pyszne placuszki

Pampuszki - pyszne placuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj chciałam polecić Wam pampuszki. Są to proste, szybkie w przygotowaniu, puszyste, a za razem pyszne placuszki, które podane z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną smakują wyśmienicie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • jajko

    4 szt.
  • cukier

    4 duże łyż.
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    4 duże łyż.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypty

Dodatkowo:

  • jabłka

    4 sztuki
  • masło

    2 duże łyż.
  • sok z cytryny

    2 duże łyż.
  • miód płynny

    3 duże łyż.
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.
Masę żółtkową połączyć z masą białkową, delikatnie wymieszać do połączenia.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy, formować pampuszki - placuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i z karmelizować.

Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.

Karmelizowane jabłka:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki lub talarki.
Masło rozgrzać na patelni dodać przygotowane jabłka, miód, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

Karmelizować, mieszając od czasu do czasu około 10 - 15 minut (w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka odstawić, nie powinny być rozgotowane ani też surowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:26
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:13
A ja chętnie zapraszam.;)
Babeczka35 08.01.2019 08:57
Bożenko wpraszam się do Ciebie na taki deser. Wszystko moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat