Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z powidłami śliwkowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1 i 1/2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka 30 dag
margaryna 20 dag
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z powidłami śliwkowymi

*margaryna- połowa do ciasta, połowa do polewania


Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać i zrobić rowek, wbić do tego jajko i żółtka. W osobnym naczyniu podgrzać mleko, dać do tego drożdże i rozpuścić je. Następnie wlać to do mąki, posłodzić i wyrabiać ręką. Margarynę roztopić i pod koniec wyrabiania połowę wlać do ciasta i wyrobić dość wolne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie brać małe cząsteczki i rozplaszczyć na dłoni, położyć na to powidła i robić małe kluseczki. Wkładać do parowaru na ok. 15 minut. Ciepłe polać resztą roztopionej margaryny i posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 19.10.2013 11:08
Zawsze robię czyste pampuchy i moczę w sosie i do tego mięsko
magdziorka6 25.11.2012 16:06
mniam,pyszota
Marta1986 25.11.2012 13:28
pycha
Adamorek 25.11.2012 13:22
niezłe ze śliwkami
gosia47-47 25.11.2012 13:19
pierwsze zdjęcie jest źle dodane, zgłosiłam już doradcy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak