Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
500 g -
mleko ciepłe
250 ml -
drożdże
40 g -
cukier
3 łyżki -
jajko
2 szt -
masło roztopione
3 łyżki -
sól szczypta
-
Nadzienie:
-
jagody
2 szkl. -
cukier
3-4 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się