Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z siemieniem lnianym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1/4 kostki
mąka pszenna 10 dkg
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
kwaśna śmietana 1,5 łyżki
siemię lniane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, solą oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy 3-4 godziny w lodówce. Z przygotowanego ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości 10-15 cm.
Krok 1 - Paluszki z siemieniem lnianym foto
2
Paluszki smarujemy białkiem i obsypujemy ziarnami lnu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Paluszki z siemieniem lnianym foto
3
Pieczemy za złoty kolor w temp. 200 stopni.
Krok 3 - Paluszki z siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 10.02.2014 20:41
smaczna przekąska
kate.500 01.02.2014 00:04
pyszna przekaska
ONY_za_kare 17.01.2014 12:13
świetna przekąska
Katarzyna/kate1980 16.01.2014 21:39
fajne i zdrowe
Monika-twin 16.01.2014 19:01
fajne do piwa :)
iziona 16.01.2014 18:16
Świetny pomysł
Kamil 16.01.2014 18:10
ja bym je widział jako przekąskę do piwa pszenicznego :)
nogawkuchni 16.01.2014 17:45
Smakowita przekąska,ciekawy przepis,z pewnością pyszne paluszki do pochrupania.
Róża1 16.01.2014 17:39
fajny pomysł!!! pyszne paluszki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak