Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ptysiowe z cukrem
Zdjąć z ognia i ostudzić.
Wbijać po jednym jajku stale miksując na możliwie wysokich obrotach.
Gotowe ciasto ptysiowe przełożyć ciaso do szprycy lub woreczka cukierniczego, aby wyeliminować z masy pęcherzyki powietrza.
Duże blachy wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia i wyciskać możliwie równe paseczki w sporych odstępach - ciasto podczas pieczenia rośnie!
Spryskać wodą (idealnie sprawdza się mały zraszacz do kwiatów) i lekko posypać cukrem.
Piec 5 min w temperaturze 200-210*C, nastepnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec do czasu, gdy paluszki będą twarde i złoto-rumiane.
Można jeden przełamać, aby sprawdzić czy wnętrze jest suche.
Pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w szczelnym pojemniku.