Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy na słono

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
olej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
boczek wędzony 10 dkg
wędlina drobiowa 10 dkg
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy na słono

Kroki postępowania

1
Wędlinę, boczek i cebulę kroimy, przesmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę oleju, gdy mamy bardzo chudy boczek, możemy sobie darować całkowicie, gdy jest tłusty.
Krok 1 - Paluchy na słono foto
2
Wszystkie składniki łączymy w misce i dolewamy ok 1/4 szklanki wody stopniowo. Zagniatamy ciasto, dogniatamy jeszcze łyżkę oleju i szczyptę soli.
Krok 2 - Paluchy na słono foto
3
Zwilżonymi rękoma formujemy paluchy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 30 min
Krok 3 - Paluchy na słono foto
4
Wyjmujemy z pieca i czekamy, aż przestygną
Krok 4 - Paluchy na słono foto
5
Zjadamy jako przegryzkę
Krok 5 - Paluchy na słono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 13.02.2014 12:43
fajny pomysł
matesko 13.02.2014 10:54
ciekawy przepis
noninka77 13.02.2014 10:27
świetny przepis:)
agnieszka214 13.02.2014 10:02
smakowita przekąska można zjesc z barszczykiem
norweska20 13.02.2014 09:41
smakowita przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak