Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy drożdżowe z serem i szczypiorkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 30 gram
mleko szklanka
masło 125 gram
jajko 2 sztuki
sól łyżeczka
cukier łyżeczka
ser żółty
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z serem i szczypiorkiem

W mleku rozpuściłam drożdże z cukrem.

Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, wlałam rozczyn, dodałam masło, jajka, sól i wymieszałam, dodając stopniowo resztę mąki. Zagniotłam ciasto i odstawiłam je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Ciasto podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam podłużny wałek. Poukładałam je w odstępach w formie do pieczenia. I znów odstawiłam do napuszenia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam je jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypałam serem, szczypiorkiem.

Piekłam w temp. 180 st.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 15.02.2013 22:15
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak