Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PALUCHY

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
drożdże 30 g
woda ciepła 1/5 szkl
zakwas do chleba 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Z tej proporcji wychodzi 5 małych paluchów .

Przepis i sposób przygotowania na: PALUCHY

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do dużej miski .
Krok 1 - PALUCHY foto
2
Do mąki dodajemy dwie łyżki zakwasu do chleba .
Krok 2 - PALUCHY foto
3
Wkruszamy drożdże do mąki .
Krok 3 - PALUCHY foto
4
Do całości wlewamy ciepłą wodę .
Krok 4 - PALUCHY foto
5
Zagniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Krok 5 - PALUCHY foto
6
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę , zagniatamy i porcjujemy na 5-6 paluchów .
Krok 6 - PALUCHY foto
7
Zostawiamy jeszcze aby wyrosły . Pieczemy w 180-190 C około 25-30 minut . Po 10 minutach smarujemy mlekiem .
Krok 7 - PALUCHY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 04.04.2014 19:36
Idealne paluchy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak