Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki z kurczaka w sosie grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos;

podgrzybki 400 g,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 -3 ząbki,
masło klarowane 3 -4 łyżki,
oliwa 2 łyżki,
bulion mięsny 2 szklanki,
mąka 2 łyżki,
woda zimna 1/4 szklanki,
śmietana 100 g,

dodatkowo;

pałki z kurczaka 7 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
oliwa 4 -5 łyżek,
sos sojowy 2 łyżki,
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka,
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki,
ząbki czosnku 2 - 3 ząbki,
masło klarowane 3 łyżki,
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka w sosie grzybowym

Sos grzybowy;
Grzyby rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie.

Na większej patelni rozgrzać masło z oliwą.

Włożyć obraną ,pokrojoną cebulę i smażyć około 5 minut do zeszklenia cebuli,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze parę minut.

Dodać odsączone grzyby, smażyć na większym ogniu pod przykryciem do 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Gdy grzyby biedą miekkie dodać bulion.

Doprawić do smaku pieprzem ,solą.

Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą oraz zabielić śmietaną.

Pałki z kurczaka oczyścić , umyć ,osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem.
W misce wymieszać oliwę z sosem sojowym ,z przyprawą do kurczaka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką mieloną słodką i ostrą.

Pałki włożyć do miski i wymieszać z marynatą.

Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.

Po wyjęciu z marynaty pałki włożyć do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz.

Smażyć około 40 minut pod przykryciem ( do miekkości mięsa )obracając co jakiś czas pałki i polewając wytworzonym sosem.

Po upieczeniu pałki włożyć do sosu grzybowego.

Podgrzewać na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.05.2017 08:03
bardzo smaczne
Ela15 15.05.2017 10:03
bardzo dobre
Bożena Matuszczyk 10.05.2017 22:27
Miło mi .Dziękuję;)
gusia1000 10.05.2017 20:34
Dobre mięso.
marzut 10.05.2017 15:59
Super przepis
AZgotuj 10.05.2017 10:41
smacznie połączeni:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak