Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki w sosie z opieniek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 4 sztuki
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
cebula 1/2 sztuki
grzyby leśne opieńki 60 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki w sosie z opieniek

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, lekko osuszyć, położyć na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i posypać przyprawą do mięs.
Krok 1 - Pałki w sosie z opieniek foto
2
Mięso mocno zrumienić. Do mięsa wlać szklankę wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Następnie odparować cały płyn, mięso ponownie zrumienić, zdjąć na talerz.
Krok 2 - Pałki w sosie z opieniek foto
3
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.
Krok 3 - Pałki w sosie z opieniek foto
4
Opieńki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli i usmażyć. Doprawić lekko pieprzem.
Krok 4 - Pałki w sosie z opieniek foto
5
Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
Krok 5 - Pałki w sosie z opieniek foto
6
Zawiesinę wlać do grzybów, wymieszać i zagotować nie przerywając mieszania. Do sosu dodać jeszcze trochę wody (tyle, żeby sos uzyskał odpowiednią konsystencję),ponownie zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli. Mięso podawać z sosem grzybowym.
Krok 6 - Pałki w sosie z opieniek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 28.10.2014 12:25
super mięsko
Mniam 28.10.2014 11:37
Lubię takie dania. Mięsko w sosie z opieniek smakuje świetnie.
Renataj 28.10.2014 10:16
Apetyczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak