Pałki pieczone z borowikami i papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    5
  • borowiki

    200 g
  • olej

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    2
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka

    3/2
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pałki pieczone z borowikami i papryką foto
Obrane borowiki kroimy w większą kostkę i obgotowujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je.
Krok 2 - Pałki pieczone z borowikami i papryką foto
Pałki z kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim mięso. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Krok 3 - Pałki pieczone z borowikami i papryką foto
W tym czasie cebulę kroimy w krążki, czosnek w paski, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Do miski wkładamy warzywa i grzyby, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Krok 4 - Pałki pieczone z borowikami i papryką foto
Wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy warzywa i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Krok 5 - Pałki pieczone z borowikami i papryką foto
Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem, życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:27
świetny przepis
ajres 07.10.2013 17:28
bardzo dobre
Konczi 07.10.2013 14:30
dla mnie pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat