Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pakora

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka z ciecierzycy 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
woda 3/4 szklanki
olej do smażenia

Dodatkowo

brukselka 300 g
kalafior 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pakora

Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.

W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 18.12.2014 10:23
bardzo ładnie to wygląda z brukselką ale niestety jej nie jadam , natomiast chętnie spróbowałabym z kalafiorem
VioletoweKucharzenie 18.12.2014 07:19
świetny przepis
dollce 18.12.2014 00:43
Nie jadłam brukselki w takim wydaniu, chętnie spróbuje
ada.la 17.12.2014 20:55
fajna propozycja
Katarzyna59 17.12.2014 18:31
super, extra
Lucan 17.12.2014 17:28
bardzo ciekawy przepis!:)
R'n'G Kitchen 17.12.2014 17:17
Bardzo lubię brukselkę. Przepis w sam raz dla mnie.
RenataZ-et 17.12.2014 16:56
rewelacyjna przekąska
marcia7 17.12.2014 16:22
bardzo to ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak