Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka z ciecierzycy
1 szklanka -
mąka kukurydziana
1 łyżka -
sól
1/2 łyżeczki -
chili Prymat
1/2 łyżeczki -
kolendra mielona
1/2 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Kminek mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Soda oczyszczona Prymat
1/4 łyżeczki -
woda
3/4 szklanki -
olej do smażenia
Dodatkowo
-
brukselka
300 g -
kalafior
1/2 szt
Przepis i sposób przygotowania Pakora
W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.
Komentarze (9)