Pakora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka z ciecierzycy

    1 szklanka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • woda

    3/4 szklanki
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • brukselka

    300 g
  • kalafior

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.

W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 18.12.2014 10:23
bardzo ładnie to wygląda z brukselką ale niestety jej nie jadam , natomiast chętnie spróbowałabym z kalafiorem
VioletoweKucharzenie 18.12.2014 07:19
świetny przepis
dollce 18.12.2014 00:43
Nie jadłam brukselki w takim wydaniu, chętnie spróbuje
ada.la 17.12.2014 20:55
fajna propozycja
Katarzyna59 17.12.2014 18:31
super, extra
Lucan 17.12.2014 17:28
bardzo ciekawy przepis!:)
R'n'G Kitchen 17.12.2014 17:17
Bardzo lubię brukselkę. Przepis w sam raz dla mnie.
RenataZ-et 17.12.2014 16:56
rewelacyjna przekąska
marcia7 17.12.2014 16:22
bardzo to ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat