Pączki-przepis II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    1 szklanka 30%
  • mleko

    100 ml
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    10 dag
  • jajko

    8 sztuki
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • drożdże

    7 dag
  • skórka kandyzowana

    do smaku
  • lukier

    do polania
  • smalec

    do smażenia
  • marmolada

    40 dag
  • masło

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki-przepis II foto
Pokruszone drozdze, łyżkę cukru i mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy by wyrosło , srednio ok 20 minut.
Mąke przesiewamy dodajemy só, podgrzaną (deliaktnie) smitanę oraz żółtka jaja,które zostały wczesniej utarte z cukrem. Dodajemy rozczyn . Mieszamy. Dodajemy miękkie, stopione ae wsytudzone masło wraz ze spirytusem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki-przepis II foto
Mąką podyspujemy stolnice i wałkuemy ciasto. Ok 1 cm grubości. Wycinamy kółka. Wykładamy marmoladę. Skeljamy w pączka. ODstawiamy pod przykrycie jescze na 10 minutby podrosły
Krok 3 - Pączki-przepis II foto
Do rozgrzanego oleju wrzucamy pączki i smażymy z 1 i drugiej strony, sprawdzajać patyczkiem czy są już gotowe.


Pączki polewamy domowym lukrem i posypujemy skórką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mic 19.07.2013 22:46
bardo lubie
EWI 07.02.2013 19:49
rewelacja
EWI 07.02.2013 19:49
rewelacja
Poison1988 07.02.2013 15:12
wyglądają bardzo apetycznie :)
kala9287 07.02.2013 14:22
super przepis
kala9287 07.02.2013 14:22
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat