pączki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ziemniaki

    500 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    100 g
  • cukier

    1/2 szkl.
  • jajko

    4 sztuki
  • masło lub margaryna

    125 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • wódka

    1 kieliszek

dodatkowo

  • marmolada

    1-2 opakowania
  • smalec

    800 g
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pączki ziemniaczane foto
Ziemniaki ugotować, z niewielką ilością soli Ciepłe!!!-nie gorące, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka w temp. pokojowej i roztopione, lekko przestudzone masło lub margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.
Krok 2 - pączki ziemniaczane foto
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku,nadziewać marmoladą lub nie-jak wolicie i lepić pączki.
Krok 3 - pączki ziemniaczane foto
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Krok 4 - pączki ziemniaczane foto
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki będą również smaczne napełnione kremem czekoladowym lub masa krówkową. Zaletą tych pączków jest to, że zachowują one dłużej świeżość niż tradycyjne a są on nich o niebo lepsze. I uprzedzam Was-nie nie czuć ziemniaków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat