Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z sezamem i nadzieniem ananasowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Proponuję dzisiaj Wam bardzo pyszne pączki z sezamem i pysznym nadzieniem ananasowym. Robi się je bardzo szybko i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka 150 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier drobny 2 duże łyż.
smalec 2 duża łyż.
mleko 3,2% 40 ml
woda 50 ml
sól 1 szczypta

nadzienie

ananas w puszce 6 plastrów
cukier drobny 60 g
miód 1 duża łyż.

dodatkowo;

olej 1 litr
sezam 0.5 opakowania

Porada

Kulki można rozwałkować, nałożyć nadzienie, zlepić i dopiero obtaczać w sezamie (jak komu wygodniej).

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z sezamem i nadzieniem ananasowym

Ananasa odsączamy z soku i drobno siekamy.
Następnie przekładamy do garnka dodajemy cukier i miód.
Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez około 5 minut.
Odstawiamy i studzimy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy do połączenia.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego.
Każdą kulkę rozkładamy na placek ,tył placka obtaczamy w ziarenkach sezamu, a na górę pośrodku nakładamy porcję nadzienia.

Placki zlepiamy formując pączki.

Smażymy na oleju nagrzanym do 160 stopni, aż nabiorą złocistego koloru (4 -5 minut) obracając je.

Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak