Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 8 dag
drożdże 6 dag
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
spirytus 30 ml
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
orzechy 2 garści
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z orzechami

Kroki postępowania

1
Do niewielkiej ilości letniego mleka pokruszyć drożdże i łyżkę cukru. Dodać mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Krok 1 - Pączki z orzechami foto
2
Przykryć ciasto szmatką i odstawić, aby wyrosło. Następnie dodać jajko i żółtka ubite z resztą cukru.
Krok 2 - Pączki z orzechami foto
3
Później resztę mąki, sól i resztę mleka. Wymieszać wszystko i wyrobić. Na koniec dodać letnią, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki z orzechami foto
4
Następnie wyłożyć na blat i rozwałkować.
Krok 4 - Pączki z orzechami foto
5
Na odrobinę ciasta wyłożyć łyżeczkę orzechów, przykryć odrobiną ciasta i wykroić szklanką.
Krok 5 - Pączki z orzechami foto
6
Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Pączki z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.03.2015 10:38
wyglądają pysznie
Motorek 14.03.2015 07:35
bardzo dobre
Adam/ZUB3R 13.03.2015 22:27
wyglądają smacznie
Barbara777 13.03.2015 22:24
pyszne pączki
smakoszek 13.03.2015 21:44
fajne domowe pączusie
Renataj 13.03.2015 21:38
Pomysłowe i smaczne:)
Zdzisław 13.03.2015 21:36
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak