PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • drożdże

    65 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mleko

    1/4 szklanki

Ciasto

  • mąka tortowa

    3,5 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    50 gram
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • spirytus

    20 ml
  • sól

    1 szczypta

Lukier

  • cukier puder

    6 łyżek
  • sok z pomarańczy

    4 łyżki

Dodatkowo

  • olej rzepakowy

    1 litr
  • konfitura z płatków róży

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
Do miski dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier,mąkę i letnie mleko wszystko razem lekko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli,roztrzepane jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym,spirytus oraz letnie mleko i zagniatamy wstępnie ciasto.Teraz do ciasta dodajemy porcjami roztopione masło i dalej zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 3 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
Ciasto przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę lub matę wysypaną odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
Krok 4 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
Rozkładamy ciasto równomiernie na grubość około 4 cm i dzielimy na mniej więcej jednakowe kawałki na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie zlepiamy i formujemy okrągłe pączki.
Krok 5 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
Pączki zostawiamy na około 15 minut aby jeszcze trochę podrosły.
Krok 6 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na rumiano z obu stron gotowe układamy na ręcznikach papierowych aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Teraz robimy lukier który nie powinien być zbyt gęsty ucieramy cukier puder z sokiem pomarańczowym na gładką masę i nakładamy na jeszcze lekko ciepłe pączki dodatkowo pączki możemy jeszcze dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.06.2016 22:17
świetne pączki
bestia1155 11.10.2015 00:00
smakowite pączki
kate.500 24.02.2015 20:33
pieknie wygladaja
barbara11561 24.02.2015 16:56
pysznie wyglądają,bardzo lubię domowe pączki:)
Janina 24.02.2015 16:32
Najlepsze domowe pączusie;)
Joannasz3190 24.02.2015 14:50
Pyszności :)
halina17 24.02.2015 14:42
Dobre pączki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat