Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem kajmakowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 500 ml
żółtko jajek 7 szt
drożdże świeże 60 g
cukier 100 g
olej 7 łyżek
spirytus 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
masa kajmakowa 1/2 puszki
cukier puder

Porada

Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem kajmakowym

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki.
Wlać wyrośnięte drożdże i olej.
Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo.
Ciasto powinno odklejać się od rąk.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go.
Są dwa sposoby formowania pączków.
Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną.
Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia.
Trwa to około 20 minut.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C.
Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.02.2015 12:37
bardzo pyszne !!!
nogawkuchni 18.02.2015 16:27
Rewelacyjne pączki,oj zjadłoby się chociażby takiego jednego.
barbara11561 18.02.2015 16:15
pyszne pączusie:)
Jadwiga/Jaga85 18.02.2015 15:18
Pyszne pączki!!!
Adam/ZUB3R 18.02.2015 15:06
smaczne pączki
IwonaDD 18.02.2015 15:00
uwielbiam pączki, już od samego patrzenia mam ochotę na choć jednego :)
mirosława4 18.02.2015 14:35
smaczne i syte nadzienie
Milka100 18.02.2015 14:11
apetyczne pączusie:_)
olyabuziaczek 18.02.2015 13:42
wygladaja pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak