Pączki z marmoladą różaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • mleko 3,2%

    250 mililitr
  • drożdże

    50 gram
  • sól

    1 szczypta
  • żółtka

    4 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    70 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    45 gram
  • wódka

    2 łyżka
  • marmolada

    13 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 litr
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki z marmoladą różaną foto
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką.
Krok 2 - Pączki z marmoladą różaną foto
Rwać kawałki ciasta (ok. 80-85g) i formować kuli. Każdą kulkę spłaszczyć, na środek nałożyć po łyżeczce marmolady różanej i zlepić dokładnie ciasto nad nadzieniem, formując kulkę. Nadziane pączki układać na ścierce podsypanej mąką. Przykryć drugą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 3 - Pączki z marmoladą różaną foto
W dużym szerokim rondlu rozgrzać olej. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni. Smażyć partiami pączki (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano. Usmażone pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Pączki udekorować, według uznania lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Rady:
Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione, luźne, ale na tyle elastyczne, aby dało się formować pączki. Należy unikać podsypywania zbyt dużej ilości mąki.
Ciasto na pączki nie powinno być za słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście powoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu.
Pączki można również smażyć na smalcu.
Dodatek alkoholu do ciasta nie jest konieczny, ale sprawi, że pączki będą chłonąć mniej tłuszczu.
Pączki można również wycinać z rozwałkowanego na ok. 1,5 cm ciasta i dalej postępować jak w przepisie.
Pączki można nadziać za pomocą szprycy ze specjalną nakładkę również po upieczeniu. Jeśli jednak dobrze zlepimy pączki nadziane przed pieczeniem marmolada na pewno nie wypłynie podczas smażenia.
Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni - jeśli będzie wyższa, pączki zbyt szybko się zrumienią, a w środku pozostaną niedopieczone, jeśli temperatura będzie niższą, pączki wsiąkną więcej tłuszczu. Najlepiej w tym celu posłużyć się termometrem cukierniczym, jednak jeśli takiego nie posiadamy, można sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli od razu wokół niego pojawią się bąbelki, wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić - temperatura jest odpowiednia do smażenia.
Pączki należy smażyć partiami, jeśli będziemy smażyć jednocześnie większą ich ilość, temperatura tłuszczu znacznie się obniży, tym samym pączki będą bardziej chłonąć tłuszcz.
Pączki smażymy po kilka ok. 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bestia1155 11.10.2015 00:00
smakowite pączki
msmariusz 21.06.2015 22:31
smaczne pączusie
gizmo 03.12.2014 21:42
super zrobilem zjadlem posmakowlem są pyszne polalem je lukrem malinowym dzieki za przepis
gizmo 03.12.2014 19:09
ciasto rosnie jak na drożdżach hehe
gizmo 03.12.2014 13:53
Przepis super zaraz zabieram sie za robienie pączusiów
ben-ka 24.08.2014 10:14
Z takim nadzieniem,to mogę jeść codziennie:)
Seba 09.03.2014 08:37
domowe najlepsze
Kejti 05.03.2014 19:52
Super się prezentują i dokładny przepis :-)
Renata22 25.02.2014 14:46
wspaniałe Ci wyszły!
DorotaZ 23.02.2014 17:15
Domowe pączki najlepsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat