Pączki z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50dag
  • drożdże

    4dag
  • mleko ciepłe

    200ml
  • masło stopione

    2łyżki
  • cukier

    5dag
  • żółtka

    2
  • sól

  • rum

    1kieliszek
  • olej

    1l
  • białko

    1
  • biała czekolada

    5dag
  • cukier puder

  • konfitura wiśniowa

    20dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem.Dodać 1 łyżkę mąki,wymieszać.Całość przełożyć do pozostałej mąki.Zaczyn przykryć,odstawić na 20min.Dodać resztę cukru,stopione przestudzone masło,żółtka,rum i szczyptę soli.Wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Z ciasta uformować pączki,ułożyć na posypanym mąką blacie,pozostawić na 15min.W wysokim garnku rozgrzać olej,porcjami smażyć w nim pączki z obu stron na złoty kolor,wystudzić.Konfiturę przełożyć do szprycy,wycisnąć do gorących pączków.Białko utrzeć z cukrem pudrem,lukrem posmarować pączki.Udekorować tartą białą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Reda 28.11.2011 10:15
Superowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat