Pączki z dwoma dżemami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    125 gram
  • jajka

    3 szt
  • drożdże

    5 dag
  • dżem pomarańczowy

  • dżem wiśniowy

  • kandyzowana skórka pomarańczow

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.
Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.
Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.
W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego.
Całość nakryć drugą częścią ciasta.
Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.
Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.
Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 03.10.2013 15:28
piękne te pączki,aż ślinka cieknie na ich widok
Megg 03.10.2013 13:27
przepyszne pączusie
Janina 03.10.2013 11:02
Z podwójną wkładką, pyszne;)
msmors 03.10.2013 10:55
ślinka leci na tego pączusia
mufinka79 03.10.2013 10:07
Ale pyszne pąkale :)
Olga_SK 03.10.2013 09:58
No i mnie naszła ochota na pączki :D Piękne!
Magula 03.10.2013 09:53
pyszne pączusie
Ola1984 03.10.2013 09:46
Pączki, pączusie...jem je bardzo rzadko z reguły w Tłusty Czwartek, może dlatego tak mi smakują ;) Twoje pierwsza klasa ;)
margaret 03.10.2013 09:26
poproszę jednego:)
Ania321 03.10.2013 09:24
ale pyszne pączusie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat