Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ciasta parzonego smażone

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 g
mleko 1 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 3 szkl
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
spirytus 2 łyżki
masło 50 g
konfitura z płatków róży

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ciasta parzonego smażone

Kroki postępowania

1
Świeże drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min.
Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.
Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus.
Krok 1 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto
2
Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto
3
Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 8 mm. Wyciąć krążki i na każdy nakładać porcję konfitury.
Krok 3 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto
4
Sklejać jak bułeczki i odkładać w ciepłe miejsce łączeniem do dołu. Gotowe przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto
5
Ciasto jest luźne, dlatego trzeba podsypać mąką, ale tylko tyle, aby się nie kleiło. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180 *C z dwóch stron. Można też wrzucić plasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni, wtedy zaczynamy smażyć pączki.
Krok 5 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto
6
Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :)
Krok 6 - Pączki z ciasta parzonego smażone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 04.04.2017 12:51
Wyglądają świetnie :)
Diana Rusiłowicz 16.03.2017 00:08
Pyszności :)
benka 27.02.2017 19:03
Smaczne pączusie :)
ben-ka 27.02.2017 16:01
Genialne ! zjadłabym :)
Malinka 27.02.2017 10:05
Uwielbiam pączki!
Krystyna32 27.02.2017 08:44
bardzo apetyczne
gusia1000 27.02.2017 01:12
Dobre pączki.
Patrycja33 27.02.2017 01:05
cudowne pączusie!!!
Iwusia 26.02.2017 23:29
ale pyszniusie pączusie
Janina 26.02.2017 22:34
Wspanaiłe domowe, najlepsze;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak