Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki wyrastające na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 10 dag
mleko 500 ml
sól szczypta
masło 10 dag
żółtko jajek 5 szt
białko 4 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
wódka 1 kieliszek

dodatkowo

marmolada z róży 1 słoik
cukier puder do posypania pączków
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki wyrastające na zimno

Jajka oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami i cukrem. Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i zagniatamy ciasto. Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wódkę. Gdy ciasto jest już gładkie, to ubijamy białka na sztywną pianę i wklepujemy w ciasto. Początkowo ciasto będzie luźne, ale nie przejmujcie się tym. W razie potrzeby możecie ciasto trochę podsypać mąką, ale nie za dużo, ponieważ ciasto na pączki nie może być ciężkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe.

Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak